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Dear Mr. Goetten:
I haye~JyoUr le erein you inquire whether section

11-8 of The/S¢hool Co (I11. Rev. Stat. 1981, ch. 122, par.
11-8) appliks to.the lgction of members of the board of
eduéation of Brth/G{/ ne Unit School District No. 3, Greene
and Scott Counties, Illinois [hereinafter North Greene District

No. 3]. Section 11-8 establishes limits on the number of

members of a board of education who may be elected from the
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same congressional township in certain districts which en-
compass more than one township or exceed specified territorial
criteria. For the reasons hereinafter stated, it is my opinion
that, because North Greene District No. 3 was created pursuant
to article 7 of The School Code (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 122,
par. 7-1 et seq.; see also Ill. Rev. Stat. 1961, ch. 122, par.
7-1 et seq.), rather than pursuant to article 11 of The School
Code (Il1l. Rev. Stat. 1981, ch. 122, par. 11-1 et seq.; see
also Il1l. Rev. Stat. 1961, ch. 122, par. 11-1 et seq.), it is
not a community unit school district and thus, its board of
education is not subject to the restrictions contained in
section 11-8 of The School Code.

The establishment of North Greene District No. 3 was
initiated by the submission of a petition from four existing
school districts to the board of school trustees of Greene
County, requesting the creation of a new district encompassing
the territory served by the petitioning districts. At the time
of the filing of the petition, section 7-2 of The School Code
(I11. Rev. Stat. 1961, ch. 122, par. 7-2) provided in pertinent
part:

'""New school districts lying within two or more

counties may be created * * * by the concurrent

action of the county board of school trustees of

(a) the county in which the county superintendent

of schools has supervision over the district from

which the petition seeks to have territory de-

tached or if territory is proposed to be detached
from a district or districts lying in more than
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one county, then the county board of school
trustees in which the county superintendent has
supervision over the greatest portion of such
territory and (b) the county board of school
trustees of the county in which the county
superintendent of schools has supervision over
the district to which the territory is proposed
to be annexed or the proposed new district or
consolidated district. The petition may be by
the boards of each district affected. * * *

* % % "
It appears that the board of school trustees of Greene County
was the appropriate body to take action under both (a) and (b)
of section 7-2.

On May 8, 1963, a public hearing on the petition was
conducted pursuant to section 7-6 of The School Code (Ill. Rev.
Stat. 1961, ch. 122, par. 7-6). The board of school trustees
granted the petition to form a new district and entered its
order so providing. Pursuant to section 7-13 of The School
Code (Ill. Rev. Stat. 1961, ch. 122, par. 7-13), the county
superintendent of schools thereafter called an election fqg}the
purpose of electing a school board for the newly-formed No£th
Greene District No. 3. Since the establishment of community
unit school districts is effectuated pursuant to section 11-6
of The School Code (Il1l. Rev. Stat. 1981, ch. 122, par. 11-6;
see also Ill. Rev. Stat. 1961, ch. 122, par. 11-6) and requires
referendum approval, it is clear that North Greene District

No. 3 is not such a district.
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Section 11-8 of The School Code (Ill. Rev. Stat. 1981,
ch. 122, par. 11-8; see also Ill. Rev. Stat. 1961, ch. 122,
par. 11-8) provides as follows:

""Holding of election. If a majority of the
votes cast, as determined in the manner provided
in Section 11-7, is in favor of the establishment
of a community unit school district, the regional
superintendent of schools shall forthwith order
an election to be held on the next regular school
election date, for the purpose of selecting a
board of education for such district, to consist
of 7 members which shall have the terms and the
powers and duties of boards of education as
defined in Article 10 of this Act, except as
provided in Section 11-9 for members of the first
elected board. However, for districts formed
before January 1, 1975, if the territory of such
district is greater than two congressional town-
ships or 72 square miles, then not more than 3
board members may be selected from any congres-
sional township, but congressional townships of
less than 100 inhabitants shall not be considered
for the purpose of such mandatory board repre-
sentation, and in any such community unit school
district where at least 75% but not more than 907%
of the population is in one congressional town-
ship 4 board members shall be selected therefrom
and 3 board members shall be selected from the
rest of the district but in any such community
unit school district where more than 907 of the
population is in one congressional township all
board members may be selected from one or more
congressional townships. Whenever the territory
of any community unit school district shall con-
sist of not more than 2 congressional townships
or 72 square miles, but shall consist of more
than 1 congressional township, or 36 square
miles, outside of the corporate limits of any
city, village or incorporated town within the
school district, not more than 5 board members
shall be selected from any city, village or
incorporated town in such school district."
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The language of section 11-8 clearly relates only to the
election of boards of education of community unit school
districts established by referendum pursuant to section 11-6 of
The School Code, not to districts, such as North Greene
District No. 3, which were established without referendum
pursuant to article 7 of The School Code. Further, nothing in
article 9 of The School Code (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 122,
par. 9-1 et seq.), which pertains to school elections, requires
that the provisions of section 11-8 of The School Code apply to
the election of members of a board of education established
under article 7 of The School Code. To the contrary, section
9-12 of The School Code (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 122, par.
9-12) provides alternate ballot forms for use in the election
of school boards where the membership of the board is restrict-
ed as to area, and where the board is elected at large. There-
fore, for the reasons hereinabove stated, it is my opinion that
the provisions of section 11-8 of The School Code do not apply
to the election of the board of education of North Greene Unit
School District No. 3, of Greene and Scott Counties.

Very/|truly youns,
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